masszázs

Gyógytorna vállfájdalomra: hogy érdemes nekikezdeni?

A vállfájdalom a második leggyakrabban előforduló mozgásszervi panasz a gerincbetegségek után. A páciensek egy idő után orvoshoz vagy gyógytornászhoz fordulnak, mert már nem bírják elviselni a fájdalmat. A panaszok gyakorisága sporttevékenységtől, valamint munkavégzéstől függnek, de idővel az életkor is közrejátszhat abban, hogy valakinél vállfájdalom alakul ki.

Az alábbi írásunkban arról számolunk be, hogyan érdemes belekezdeni a gyógytornába. Kitérünk arra, hogy mit várhatunk tőle és vajon mennyi időbe telik a teljes gyógyulás.

A vállfájdalom kialakulása

Egy tanulmányból kiderült, hogy a 42-46 évesek legalább két százaléka szenvedett már vállfájdalomtól. Az 56-60 éves korosztály esetében ez az szám már 22 százalékra nő meg. Ez főleg a korral együtt járó degeneratív elváltozásokkal magyarázható, de természetesen vannak egyéb okai is annak, hogy valaki tüneteket észlel magán. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mikor kezdődtek a panaszok, mennyi ideje tartanak, valamint tudnunk kell, hogy milyen gyakran jelentkezik. Ez is fontos eleme az ilyen gyógytorna kezeléseknek, ugyanis a szakember csak ennek segítségével tud megfelelő, személyre szabott tervet összeállítani.

Mivel a vállízület a szervezetünk legnagyobb mozgásterjedelmével rendelkező ízülete, így fontos, hogy megőrizzük annak egészségét. Az anatómiai szerkezete miatt viszont nagyon könnyen elveszti a stabilitását, ami panaszokhoz vezethet. Az ízület a felkarcsont felső részén található nagy gömb alakú ízületi fej, illetve a lapocka külső részén lévő vápa adja. A gömbhöz képest ennek mérete igen apró.

Az ízület stabilitásában hatalmas szerepe van az izmok és a szalagok állapotának. A vállat a passzív és az aktív stabilizátorok tartják a helyén. A passzív stabilizátorok a szalagrendszer és az ízületi tok, míg az aktív maguk az izmok. Itt kell megjegyeznünk, hogy a passzív tartó rendszerek mindenkinél változók, lehetnek feszesek és lazák egyaránt. Ez úgymond genetika kérdése.

Amennyiben az izmok nem megfelelően működnek, megrövidültek, legyengültek, akkor bizony nem képesek elvégezni a feladatukat. A rossz testtartás miatt a lapocka folyamatosan előrebillen, ami már önmagában is vállfájdalomhoz vezethet.

A vállfájdalom kezelése

A gyógytornászok szinte naponta találkoznak olyan beteggel, akinek vállfájdalma van. A tünetek gyorsan komolyra fordulhatnak, idővel pedig olyan szövődmények keletkezhetnek, amelyeket már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet gyógyítani. Mivel azonban nagyon sok oka lehet annak, hogy valakinél fájdalom alakul ki, ezért mindenekelőtt egy alapos vizsgálatot végeznek, hogy kiderüljön, mi is a probléma forrása.

A vállízület, valamint a váll környéke egy összetett és bonyolult terület, az állapotfelmérés elkerülhetetlen, ha pontos kezelési tervet szeretnénk kapni. Nem lehet általánosítani, így akinél egy-egy gyakorlatsor bevált, az nem biztos, hogy másnál is megfelelő lehet.

Amennyiben több típusú betegségről van szó, akkor az elsődleges cél a gyulladás csökkentése, valamint a fájdalom csillapítása. Ehhez jó szolgálatot tehetnek a különféle krémek és kenőcsök, mint a Voltaren, a Flector, vagy éppen a Fekete nadálytő. Léteznek tapaszok és gyógyszerek, ezekkel kapcsolatban is érdemes szakember segítségét kérni. Nem minden fájdalom jelent gyulladást.

Ha viszont végre sikerül csillapítani a kellemetlenségeket, akkor megkezdődhet az aktív gyógytorna. Ennek során a cél a váll mozgásterjedelmének növelése. Léteznek nagyon egyszerűen elvégezhető gyakorlatok, amiket bárki, akár otthon is meg tud csinálni. Fontos azonban ezeknek a technikáját pontosan eltanulni, hogy legyen értelme az otthoni tornának. A gyógytornász kompenzálja a mozgást, tudja, hogy mi az, ami még belefér, mi az, ami már inkább csak ront a helyzeten.

Milyen eredményt várhatunk a gyógytornától?

Amennyiben a megfelelő szakembert választottuk, személyre szabott kezelési tervet kaptunk. Ezt betartva, otthon is elvégezve a gyakorlatokat, a panaszok viszonylag gyorsan megszűnhetnek. A gyógytorna hatására jelentős mértékben csökkenhet a vállfájdalom, nagy eséllyel a jövőben még a nagyobb tárgyak emelése sem fog gondot okozni. Elérhetjük azt, hogy a váll körüli izomzat teherbíróbbá váljon, ennek hála pedig gyorsan visszatérhetünk a kedvenc sportunkhoz. A gyógytornász minden esetben életmód tanácsokkal lát el bennünket, amelyek enyhíthetik a vállfájdalmat, valamint segíthet azok újbóli kialakulásának megelőzésében.

A legtöbb esetben a páciensek már az első pár alkalmat követően érzik a változást. A teljes gyógyuláshoz azonban több időre van szükség, attól függően, hogy ki és milyen panasszal fordult szakemberhez.