önismeret

Önismeret nélkül nem megy

Önismeret nélkül nem élhetünk teljes életet, ezért hiánya mindenképpen megoldást kíván. Minél fiatalabbak vagyunk annál ingatagabb az önmagunkról alkotott belső kép és annál nagyobb szükség van annak alakítására.

Önismeret hiányában nem vagyunk tisztában erősségeinkkel, nem számolunk megfelelően gyengeségeinkkel, így útkeresésünk sem lehet tudatos. Csupán sodródunk az árral és igyekszünk akinek csak kell, annak alaposan megfelelni, vagy mindezzel nem is törődünk, inkább kizárjuk a tudatunkból a bizonytalanságot.

A sikeres és boldog élethez viszont szükség van arra, hogy tudjuk, mire vágyunk, miért küzdünk, milyen szándékok mentén szeretnénk célokat elérni. Kell, hogy tudjuk a saját belső hangunkat követni egészen életünk végéig. Ehhez viszont stabil önismeretet kell kialakítanunk és azt folyamatosan fejlesztenünk szükséges.

Az önmegértésben, önismeret fejlesztésében, a saját személyiségünkbe való betekintésben nagy segítségünkre lehet a pszichológus, ha magunktól nem boldogulunk. Amikor elkezdjük megérteni saját viselkedésünk mozgatórugóit, tetteink, érzelmeink hátterét, közelebb kerülünk ahhoz, hogy helyesen megítélhessük saját szerepeinket emberi kapcsolatainkban.

Világossá válhatnak a rossz célok, amiket eddig indokolatlanul követtünk és az esetleges céltalanságot is felválthatja valódi céljaink követése, megvalósítása. Az önfejlesztés előrelépést jelenthet a számunkra optimális hivatás felé, a fejlődés pedig megmutatkozhat a pénzügyek sokkal jobb kezelésében, a stresszkezelés eredményességében és a párkeresés sikerében is.

Nem szabad félni segítséget kérni! Viszont meg kell válogatnunk, honnan fogadunk el tanácsot. Egyes tanfolyamok, könyvek olyan zsákutcákba vezethetnek, amikből később nagyon nehéz lesz kikeveredni. A pszi.hu oldalon megfelelő szakembert találsz, aki rálát azokra a dolgokra és összefüggésekre, melyek számodra még láthatatlanok, ezzel segíthet felgyorsítani az önismeret fejlesztésének folyamatát.