stecco-modszer

Fascia kezelése Stecco módszerrel

A Stecco módszer vallja, hogy az emberi test és lélek egy olyan jól működő egységet alkot, ami jelzéseket ad nekünk. Ezeket a jól megfigyelhető jeleket a gyógyítás során figyelembe veszik, egységként tekintve a szervezet egészére és a pszichére. Az elemző-összegző módszernek a segítségével egy olyan személyre szabott kezelést lehet összeállítani, amely lehetőséget nyújt a szervezetnek a regenerálódásra.

Minden a fascia állapotának a felmérésével kezdődik

A Luigi Stecco által megalkotott innovatív szemlélet alkalmazásához az esetek 80%-ban szükség van a fascia rendszer állapotának felmérésére is. A fascia kezelése előtt a szakemberek a páciens módszeres kikérdezése után a vizsgálat során azokra a területekre fókuszálnak, ahol jelenleg a panasz jelentkezett, majd azokat veszik számba, amelyek korábban sérültek meg és nehezen gyógyultak, vagy azóta sem normalizálódott a működésük. Az összefüggések megértése ugyanis sokat segít majd a terápia megtalálásában.

A Stecco módszer a fasciát célozza meg

A fascia önálló szervrendszernek tekinthető, így annak a kezelése új perspektívát nyitott meg: a terápiás figyelmet a következmények kezeléséről átirányítja az ok kezelésére. Ez nagymértékben különbözik a hagyományos orvoslástól, amely kizárólag a beteg szervet vizsgálja, vagy ha egy adott mozgásszervi területről van szó, akkor csak azt az területet veszi figyelembe. Viszont a Stecco módszer a mozgásszervi és a zsigeri rendszer együttműködésére összpontosít, és az egyensúlyhiány okainak megszüntetésével arra törekszik, hogy fiziológiailag egyensúlyba kerüljön a teljes rendszer.

A páciens életminőségének javítása során gyakran minimális mennyiségű koncentrált kezelés is elegendő ahhoz, hogy egy évek óta húzódó probléma megoldódjon.

De mi az a fascia, mik a feladatai?

A fascia egy olyan kollagén rostokból álló elasztikus hártya, ami a test minden részét összeköti, körülölelve, de egyúttal elválasztva is az egyes izmokat, csontokat, szerveket. Koordinálja és összekapcsolja az ízületeket, a test egészét, összehangolja a test különböző részeinek a munkáját.

Olyan, mint egy szűk, testünket átszövő harisnya, aminek több rétege is van: a felületes fascia, a mély fascia, és a viszcerális fascia. A rétegek közötti csúszást a hialuronsav biztosítja, amit a fascia egy speciális sejtje, a fasciacita termel.

Korábban úgy gondolták, hogy a mozgás szinkronizációja csak az idegrendszer feladata. Ma már ismert a tény, hogy az agy nem lenne képes egyedül kontrollálni az összes, mozgásunkkal kapcsolatos feladatot. A fascia feladata az izmok periférikus szabályozása. A fascia hálóban található koordinációs központok (Centers of Coordinations) érzékelve a fascia feszülését, irányítják a hozzájuk tartozó izomrostokat. Ha a fascia merev lesz, letapad, akkor denzifikáció alakul ki, romlik az a koordináció, ami a mozgást vagy a belső szerv működését befolyásolja.

Fascia kezelés Stecco módszerrel

A fascia manipulálás során megkeresik azokat a pontokat, amelyek fájdalmat és egyensúly hiányt okoznak és kezelik őket. A cél az, hogy kezelésről kezelésre csökkenjenek a fájdalmas tünetek, nőjön a test mozgásszabadsága, visszatérjen a szervek optimális működése.

 

A fájdalomérzés a kezelés során hasznos jelzés, mert a szervezet a fájdalom révén tájékoztat bennünket a testünk határairól. Amennyiben fájdalomcsillapítókkal elfedjük a testünk által küldött jeleket, akkor folytatjuk a “káros” mozgást és az ebből eredő ízületi koordinációs zavarok a sérülések kockázatát növelhetik. A terapeuták a fájdalmat diagnosztikai eszközként használják és miután a fascia modell alapján megértik az ok-okozati összefüggéseket, kezelni kezdik az adott területeket. Így megelőzhetővé válnak a sérülések, normalizálódik az izomműködés, enyhül a fájdalom.

Milyen esetekben segíthet a Stecco fascia kezelés?

A Stecco fascia kezelés számos problémára nyújthat segítséget legyen szó mozgásszervi vagy belső szervi diszfunkcióról:

 

 • ízületi fájdalmak,
 • bordaközi fájdalom,
 • kisugárzó fájdalmak (radikulopátiák),
 • végtagfájdalmak,
 • fejfájás,
 • gerincfájdalmak
 • mellkasi panaszok,
 • alagút szindrómák,
 • tendinopathia (pl: teniszkönyök),
 • keringési betegségek,
 • nyelési nehézség (dysphagia),
 • hólyaghurut,
 • mellkasi szorítás,
 • tachycardia,
 • asztma,
 • ödémák,
 • gastritis és oesophagitis,
 • székrekedés, puffadás
 • dysmenorrhoea,

Milyen lépései vannak a fascia kezelésnek?

 1. Állapotfelmérés – a kórelőzmény felvétele, időrendbeli rendezése, aktuális panaszok kikérdezése
 2. Vizsgálat – a test átvizsgálása, a fájdalmas mozdulatok tesztelése
 3. Funkcionális diagnózis felállítása – az objektív tények alapján hipotézist állítanak fel, hogy az adott panasz miért áll fenn. Ezután kezelési tervet készítenek, majd a kezelések során feljegyzik a változásokat.
 4. Manuális technika alkalmazása – a denzifikált pontok feloldása, a kezelendő terület jellege és helye határozza meg, hogy ez miként történik. A mobilizáló nyomással lokálisan hőt generálnak a szövetben több testrészen is, így a hialuron sűrűsége megváltozik és helyreáll a fascia csúszása.
 5. A kezelés eleinte helyileg fájdalmat okoz, de ez a fájdalom fokozatosan enyhül.
 6. Mozgás – a test a mozgás által “átalakul”. A követő napokban a terapeuta javaslatait figyelembe véve a páciens önállóan végzi a kezelést.

A Stecco módszer vallja, hogy az emberi test és lélek egy olyan jól működő egységet alkot, ami jelzéseket ad. Nekünk csak észre kell venni és megfelelően reagálni rá.

forrás: sherlockrehab.hu