bocis fonal tisztitás

Bocis fonal tisztítása és blokkolása

Mire is jó a pihe-puha bocis fonal? Kiváló alapanyag bújós amigurumihoz, vagy meleg pulóver, sapka, sál elkészítéséhez. Nem elég azonban elkészíteni egy varázslatos alkotást, érdemes megadni neki a törődést, hogy sokáig újszerű állapotban tündököljön. Két kritikus pont van, amelyre mindenképp fordíts figyelmet. Ez olyan, mint az autónak az olajcsere, vagy a kávéfőzőnek az időnkénti vízkőtelenítés. 🙂

Bocis fonalból készült alkotások tisztítása és szárítása

  • Amiugurumi figurák: nyugodtan moshatod mosógépben, 30 fokon. Javaslom mosózsák használatát, így az esetleg beleakadó zipzárak vagy tépőzárak biztosan nem tesznek kárt benne. Centrifugát nyugodtan használhatsz, azonban 800 fordulat/ percnél (rpm) magasabb fokozatot nem javaslok. Fenn áll a veszélye, hogy magasabb fokozaton a figurában lévő tömőanyag elmozdulhat, így eldeformálódhat a formája.
  • Tömör, nem lyukacsos ruhadarabok pl. pulóver, sapka: ezeket is moshatod mosógépben, 30 fokon és természetesen a mosózsákot itt is ajánlom. Szárítás során ne akaszd fel, mert bár könnyed fonal, vizesen a súlyánál fogva megnyúlhat az anyag. Úgy tedd a szárítóra, hogy lehetőleg minél kevesebb “lógó” rész legyen vagy terítsd ki.
  • Áttört mintájú, lyukacsos pulóver, kendő, sál: ezen textúrák a laza hurkok miatt érzékenyebbek a megnyúlásra és ezt a szárításnál figyelembe kell venned. Nem javasolt még 800 fordulat/perc fokozaton sem centrifugázni. Mosás után inkább tedd rá egy vastag törölközőre, tegyél a tetejére is egy vastag törölközőt és nyomkodd ki egy kicsit a vizet belőle. Fontos, hogy ne facsard, mert deformálódhat a minta. Ezt követően kiterítve szárítsd. 

Bocis fonalból készült alkotások blokkolása

Ha új ruhadarab és először mosod, akkor érdemes még a következőre figyelned. Lyukacsos, tört minta esetén előfordulhat, hogy az első mosás után a levelek, ívek stb. sarkai kissé felpöndörödnek. Ez megelőzhető, ha a ruhadarabot egy díszpárnára  helyezed és pl. gombostűkkel rögzíted a sarkait. Így tudod formára szárítani és megmarad a gyönyörű minta amit alkottál. A magas pamuttartalma miatt a Bocis fonalnak jó tartása van, nem feltétlen szükséges keményítővel blokkolni, azonban a formára szárítást mindneképp meghálálja.

Ha szeretnéd kipróbálni ezt a csodás fonalat, a legegyszerűbben innen tudod megrendelni: www.magicyarn.hu