űrhajó hold

Az Artemis I repülése a Hold irányába indul

Tegnap felszállt a NASA hatalmas SLS rakétája, és útnak indította az Orion űrhajót a Hold felé. Ez a NASA Artemis projektjének első repülése, amely később űrhajósokat küld majd a Holdra. A mostani repülés során több rendszer biztonságát tesztelik.

A NASA Artemis I küldetése sok késés után végül szerda kora reggel startolt az űrbe. A fedélzeten nem volt senki, de a repülés fontos tesztfutam a jövőbeli küldetésekhez, amelyek űrhajósokat szállítanak majd.

Tegnap felszállt a NASA hatalmas SLS rakétája (fent), amely az Orion űrhajót emelte ki a Föld körüli pályáról. Ez a NASA Artemis projektjének első repülése, amely később űrhajósokat küld majd a Holdra. A mostani repülés több rendszer biztonságát teszteli.

Az Artemis a NASA projektje, amelynek célja, hogy ismét embereket küldjön a Holdra. Az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely már küldött embert a Holdra, de ez utoljára 1972-ben történt meg. Ezúttal a NASA azt szeretné, ha a legénységben lenne az első nő és az első színesbőrű ember is.

Embereket küldeni a Holdra hatalmas és bonyolult projekt, és sok minden elromolhat. A NASA az Artemis I küldetéssel teszteli a rendszereit a biztonság szempontjából.

A szerdai indításra a projekt számos késedelme után kerül sor. Az év elejére tervezett több indítást is törölni kellett a berendezésekkel kapcsolatos problémák és hurrikánok miatt. Tegnap is voltak kisebb problémák, de végül az SLS rakéta felszállt, és fénnyel töltötte meg az eget maga körül.

A szerdai indítás a projekt számos késedelme után következett be. Az év elejére tervezett több indítást is le kellett mondani a felszerelési problémák és a hurrikánok miatt. Tegnap is voltak kisebb problémák, de végül az SLS rakéta felszállt, és fénnyel töltötte meg az eget maga körül.

A rakéta, amely magasabb, mint a Szabadság-szobor, egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket a NASA tesztel. SLS (Space Launch System) rakéta néven ismert, és ez a világ legerősebb rakétarendszere. A NASA azt tervezi, hogy az SLS-t a jövőben a mélyűrbe irányuló küldetésekhez használja.

Az SLS rakéta az Orion űrhajót szállította, amelyben általában az űrhajósok utaznának. Miután 2485 mérföldet (4000 kilométert) repült az űrbe, az SLS rakéta levált, és az Orion folytatta útját a Hold felé. Miután elérte a Holdat, az Orion néhány napig kering majd a Hold körül, mielőtt visszatérne a Földre.

Az SLS rakéta az Orion űrhajót szállította, amelyen normális esetben űrhajósok ülnének. Az Orion a Hold felé tart, amely körül néhány napig kering majd, mielőtt visszatérne a Földre. Az Orion várhatóan december 11-én csobban le. A fenti grafikon az Orion útját mutatja.

Ezen a repülésen nincsenek űrhajósok, de a NASA küldött néhány helyettesítőt. Az egyikük egy emberméretű modell, úgynevezett „próbabábu”. A próbabábu belsejében érzékelők vannak, amelyek segítségével a NASA megnézheti, hogy a repülés milyen hatással lehet az emberekre. A NASA a bábut „Commander Moonikin Campos” névre keresztelte. A bábu az Orion belsejében a parancsnoki ülésben ül.

Az űrhajósok egyik aggodalma a világűrben a sugárzásnak való kitettség, amely káros lehet. A bábu két érzékelője a sugárzás szintjét fogja rögzíteni. Az Orionban két torzó (felsőtest) is be van szíjazva az ülésekbe. Ezek szintén segítenek a sugárzás vizsgálatában.

Az űrhajósok helyett a NASA küldött néhány pótlást, köztük egy emberméretű modellt, úgynevezett „próbabábut” (a fenti képen az Orion belsejében). A próbabábu érzékelőkkel van felszerelve, hogy teszteljék, milyen hatással lehet a repülés az emberre. A NASA meg akar győződni arról, hogy a sugárzás nem okoz majd problémát az embereknek egy hasonló repülés során.

Az Artemis I repülésének talán legnagyobb tesztje december 11-én lesz. Ekkor várhatóan az Orion újra lezuhan. Miközben átesik a Föld légkörén, akár 5 000 Celsius-fokos (2760 Celsius-fokos) hőmérsékleten is helyt kell állnia.

Ha az Artemis I repülés jól sikerül, a NASA azt tervezi, hogy az Artemis II repülés során két űrhajóst küld a Hold körüli pályára, talán 2024-ben. Végül a NASA tervei szerint az Artemis III repülés során űrhajósok is leszállnak a Holdra. Bár ezt 2025-re tervezik, valószínűleg késni fog.