Az a bosszantó szúnyogcsípés! Okok és kezelés

A nyári időszak egyik kihívása a szúnyogokkal való küzdelem, akik számtalan kellemetlenséget okoznak számunkra. A szúnyogcsípés nem csak egy ártalmatlan viszkető érzés, hanem súlyosabb esetekben akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. Melyek azok a tényezők, amik miatt olyan nagy kellemetlenséget okoz a szúnyogcsípés?

Elsődlegesen a viszketés a leggyakoribb és legzavaróbb tünet. Amikor a szúnyog megcsíp, a nyáladékában található fehérjék irritálják a bőrt, ami viszkető érzést vált ki. A viszketés késztetést okoz a vakaródzásra, ami még inkább ronthat a helyzeten. Ha nem vigyázunk, a vakaródzás könnyen sérüléseket okozhat a bőrön, aminek következtében fertőzések léphetnek fel.

Bizonyos térségekben a szúnyogok által terjesztett betegségek is komoly fenyegetést jelentenek. Például a malária, a dengue-láz és a Zika-vírus súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak és akár életveszélyesek is lehetnek, különösen gyermekek vagy idősek esetében. Habár ezeknek a betegségeknek a kockázata szinte nulla, fontos odafigyelni a megelőzésre és a védekezésre, főleg, ha egzotikus tájakra utazunk.

A szúnyogok aktivitása is hozzájárul a kellemetlenségekhez. Az esti és éjszakai órákban a szúnyogok aktívabbak, így nehezebb elkerülni őket. Ezekben az időszakokban a nyitott ablakok és ajtók is megnövelhetik a szúnyogok bejutásának esélyét a lakásba.

Az allergiás reakciók is gyakoriak a szúnyogcsípések következtében. Néhány ember bőre erőteljesebben reagál a szúnyogcsípésre, ami duzzanatot és még erősebb viszketést okozhat.

Milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a kellemetlenségeket?

 • Védjük magunkat a szúnyogok ellen!
  Használjunk rovarriasztó spray-t vagy krémet, viseljünk hosszú ujjú ruházatot és aludjunk szúnyoghálóval ellátott ágyban.
 • Tartsuk távol a szúnyogokat!
  A szúnyogok vonzzák a víz, így ügyeljünk arra, hogy a kertünkben ne álljon pangó víz, például az esővízgyűjtőkben vagy a virágcserepekben.
 • Kezeljük a csípéseket!
  Ha mégis megtörtént a csípés, ne vakaródzunk, mert az súlyosbíthatja a viszketést és a duzzanatot. Használjunk helyi szteroidkrémet vagy antihisztamint tartalmazó kenőcsöket a viszketés csökkentésére és a duzzanat enyhítésére.
  Természetesen az alternatív megoldásokat is érdemes kipróbálni. Manapság a kannabisz olajat is használják a szúnyogcsípések helyi kezelésére, a viszketés csökkentése miatt keresik. A kannabisz olaj eredetéről, összetételéről és ezzel kapcsolatban még sok minden másról is olvashatsz a kannabiszmagazin.hu oldalon.
 • Védjük a lakást!
  Használjunk szúnyoghálót az ablakokon, ajtókon és igyekezzünk megtartani a lakást hűvösen és szúnyogmentesen.

A szúnyogcsípés valóban kellemetlen, de némi odafigyeléssel és megelőző intézkedésekkel csökkenthetjük a kockázatot és enyhíthetjük a tüneteket. Fontos azonban, hogy ne bagatellizáljuk el a szúnyogokkal járó kockázatokat, különösen akkor, ha olyan területen élünk vagy utazunk, ahol fertőző betegségek terjedése is fenyegetést jelenthet.